Zpět na projekty

Systém přepravy a prodeje potravin bez obalů – MIWA (Minimum Waste)

VÍTĚZ KATEGORIE Předkladatel: Arancia Europa, a.s.

Bezobalové nakupování (přístup Zero Waste) je tradičním a přirozeným způsobem ekologicky odpovědného nakupování, který v posledních letech zažívá nebývalou renesanci. Společnost MIWA tento koncept obohacuje o potřebný komfort a začleňuje do bezodpadového toku zboží kromě obchodů také samotné výrobce a distributory. S pomocí opakovaně použitelných kapslí zajišťuje přepravu zboží od výrobce na prodejnu s minimalizací použití jednorázových obalů a spotřebiteli nabízí pohodlný a hygienický nákup zboží do vratného, vlastního nebo ekologického obalu. Díky tomuto systému předchází vzniku významného množství odpadu. 
 

Všichni to známe, žijeme v době obalové. Každá věc, kterou koupíme, je zabalená a její jednorázový obal končí v koši.

Snažíme se množství odpadu snížit, například recyklací, ale stávající řešení se ukazují jako nedostatečná. Obalu přibývá a problém roste. MIWA přichází s myšlenkou a systémem prevence vzniku odpadu tzv. precyklace. Tedy nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. 

MIWA zavádí přepravu zboží pomocí speciálních kapslí a jeho prodej z modulárních skladových a prodejních zařízení. Jedna kapsle se dá použít minimálně 100x a zabrání tak vzniku přibližně 5000 jednorázových, spotřebitelských obalů. Celé řešení je plně škálovatelné a může ho tedy využít jakákoli výrobní, nebo obchodní společnost po celém světě. 

Podle analýzy sníží úbytek jednorázových obalů uhlíkovou stopu průměrně o 33 %. U některých produktů, jako jsou například cereálie, je to dokonce až o 98 %.


V čem je projekt výjimečný?

  • Předchází vzniku obalů, které končí jako nevyužitý odpad.
  • Může fungovat kdekoliv na světě, u malých i velkých výrobců a obchodníků.
  • Snižuje odpad určený na skládku v průměru o 11 g odpadu na litr produktu.
  • Umožňuje pohodlný nákup v konceptu zero waste, ale nezvyšuje přitom cenu produktu.
  • Zahrnuje celou cestu zboží, od výrobce až po domácnosti.